5 Tips - Hoe kom ik als gemeenteraadslid goed in beeld?

 

Gemeenteraden schakelden recent massaal over naar videoconferentie. Op deze wijze kon hun bijeenkomst doorgaan met inachtneming van alle geldende regels van social distancing. De gemeenteraadsleden namen aan de vergadering deel van thuis uit, met hun eigen materieel en met hun eigen setting. Hierbij deel ik enkele, eenvoudig toe te passen, tips die ervoor zorgen dat je de volgende keer, net iets beter in beeld komt.  

 

Tip 1 – Vermijd Wifi en draadloze toestellen

 

Het streamen van beeld en klank vergt een internetlijn met voldoende upload-capaciteit. Optimaal resultaat haalt u enkel met een goede vaste internetverbinding. Webcammen met Wifi is dus echt te vermijden, gezien deze signalen regelmatig een capaciteitsval hebben, en dan de verbinding onderbreken. 

 

Dit geldt trouwens voor alle apparaten die je aansluit. Opteer steeds voor een vaste verbindingen.

 

Tip 2 – Check uw belichting

 

Videobeelden zijn de resultante van de captatie van “licht”. Opnames met een te beperkte belichting zijn daardoor snel donker of te flets. Eenvoudige verbeter tips zijn: 

 

     - positioneer je op een plaats met voldoende, liefst indirect licht. Ongetwijfeld kan je mits wat aandacht, gebruik         maken van je bestaande thuisverlichting. Ook een op de juiste wijze bijgeplaatste bureaulamp, kan wonderen           doen

 

     - vermijd zeker tegenlicht van bijvoorbeeld een raam of lamp

 

     - het licht bij aanvang van de gemeenteraad zal niet identiek als het licht aan het einde ervan. Vermijd dus dat           je zachtjes in het donker verdwijnt in het zicht van je collega’s. Doe de dag vooraf een check van de belichting           van je set-up op verschillende tijdstippen.

 

 

Tip 3 – Extra materiaal kan een hulp zijn

 

Alle laptops beschikken over een micro, webcam en luidsprekers. Het gebruik van een externe headset (micro + oortjes) zorgt ervoor dat je beter kan volgen en ook zelf beter verstaanbaar bent. Dit is dus zeker m.i. zeker een must voor een kwaliteitsvolle vergadering.

 

Wil je gaan voor de echt kwaliteit boost, dan is een externe webcam zeker aan te bevelen, al zijn deze voor het ogenblik in de meeste webshops ofwel niet op stock ofwel enkel verkrijgbaar aan sterk verhoogde prijzen. Een goede webcam heb je normaal reeds vanaf 100 – 150 EUR.

 

Check misschien ook of zoon- of dochterlief je niet eventjes met wat gaming gear uit de nood kan helpen. Maar vergeet niet, materiaal dat je voor de 1ste maal gebruikt, test je altijd even vooraf uit, gezien mogelijks specifieke drivers voor je laptop vereist zijn.

 

 

Tip 4 – Die leuke grafische achtergrond vereist kracht

 

Vooraf je setting goed nazien is zeker nuttig, gezien je deze beelden maakt vanuit je privé-ruimte. Check ook of je gezicht volledig en in juiste proporties in beeld komt. Vooral als je gebruik maakt van de ingebouwde webcam van je laptap vereist dit ongetwijfeld de nodige aandacht.

 

Je achtergrond kan je ook wegfilteren met een “green-key” waardoor de achtergrond plots een leuk beeldje wordt uit de eigen gemeente, in plaats van de gebruikelijke boekenkast. Doe je dit, dan is een zeer goede belichting nog belangrijker en dient je systeem bovendien voldoende krachtig te zijn om dit aan te kunnen. Het green keyen kan bij een onvoldoende krachtige laptop invloed hebben op de kwaliteit van je beeld en audio. 

 

 

Tip 5 - Testen, testen en nog eens testen

 

Het samenbrengen van beeld, geluid, internet en een videoconference platform maakt dat er tal van elementen dienen bewaakt. Test alles vooraf zeker eens uit.

 

 

 

Auteur: Herman Guns (Herthog bv) is reeds 4 jaar actief in het livestreamen en is ook partner van gemeentebesturen in het opzetten van de maandelijkse livestream van hun gemeenteraad. Naast het opzetten van livestreams begeleidt hij u ook in het uitbouwen van een eigen livestream installatie voor uw raadzaal.  www.beleefhet.be. herman@herthog.be